Spiritueel Schilderen

Spiritueel Schilderen

vanuit mijn zoektocht, mijn eigen beleving,
waar woorden vaak te kort schieten
en vormen niet vast omlijnd zijn,

laat ik mijn hart en mijn mens-zijn
via symboliek en beelden spreken.Iets heeft je alleen
wat te zeggen
als het je aanspreekt………

Spiritueel Schilderen

Schilderen is een hobby van me.  In de loop der jaren ben ik steeds meer vanuit mijn gevoel en mijn hart gaan schilderen. Ik zocht een manier om mijn gevoelens meer vorm te geven en het subtiele in de mens, zo dicht mogelijk te benaderen. Het werd gaandeweg een ware ontdekkingstocht naar de ‘thuisbasis’ in mezelf.

Ik schilderde op deze manier een aantal jaren alleen puur voor mezelf, zonder de bedoeling er ooit mee naar buiten te komen. Ik haalde veel kracht – acceptatie – maar vooral veel inzicht uit hetgeen ik schilderde.

Steeds was ik verwonderd wat er steeds zomaar uit mezelf ontstond.
Het werd een prachtige manier om mezelf beter te leren kennen en meer in mezelf en in die Universele bron te gaan geloven. Schilderen is voor mij achteraf meer een vorm van meditatie geworden. Het geeft me rust in deze hectische wereld en stelt me in staat, om mezelf te openen voor inspiratie

Op deze manier zijn er verschillende schilderijen ontstaan, waarvan er nu 55 afbeeldingen in de vorm van wenskaarten met bijpassend gedichtje uitgegeven zijn en op de pagina ‘Kaarten Galerij’ staan.

In het begin was het even uitzoeken welke soort verf het beste bij deze subtiele gevoelens, emoties en beelden paste. Na wat uitproberen, ontwikkelde ik een bepaalde, bijna doorzichtige stijl met aquarelverf. Via deze manier van schilderen, ben ik aan de gang gegaan met mijn gevoelens te uiten en vorm te geven. In deze techniek, zijn er een behoorlijk aantal schilderijen ontstaan. Dit was niet zozeer een keuze, het is eigenlijk vanzelf zo gegaan.

Na deze eerste periode van, bijna doorschijnend schilderen, ben ik meer in kleur op doek gaan schilderen. Tijdens het leven en via het uiten met schilderen, maak ik zelf ook groeiprocessen door. Het voelt steeds weer als een nieuwe fase van waarnemen, voelen en beleven in je innerlijke wereld en als spiegel in de buitenwereld.

Door op deze manier te schilderen, kan alles wat je raakt in de buitenwereld, of wat er in je innerlijke wereld spreekt of speelt, vorm krijgen. Dan wordt het tastbaar. De schilderijen drukken verschillende vormen van beleven, emotie of symboliek uit, die met je hart en het leven zelf verbonden zijn.  Zoals b.v. pijn – spiritualiteit – onzekerheid – liefde – kracht, verwerking en vreugde. Ieder schilderij vertelt een eigen verhaal.

Ik voel me absoluut geen ‘kunstenaar’. Niet de techniek of het resultaat van mijn schilderijen is belangrijk, maar de ‘bezieling’, wat er geraakt wordt in je hart, bij het zien van de afbeelding.

Het vertrouwen in mezelf is gegroeid vanuit een spirituele basis (geloof) dat ik als kind meegekregen heb. Vanuit die basis, neem ik de vorm en symboliek mee in mijn eigen beleving. De universele of Goddelijke bron en verbinding, zit in ieder mens. Het is universeel, vormloos en een mysterie.
In vele geloofsovertuigingen weer anders vormgegeven, b.v. in symboliek.
Daardoor ontstaat er vaak verdeeldheid onder de mensen.
Waar het wezenlijk echt om gaat is niet alleen de vormgeving, maar vanuit die vormgeving de pure eigen beleving vanuit je hart.

Elke levensweg is uniek, ieder heeft zijn eigen zorgen – vragen en belevenissen. Ieder mens merkt in deze tijd dat er in de wereld veel gebeurt, wat een weerslag in onszelf geeft. Ons denken – voelen en handelen wordt daardoor beïnvloed. We zitten in een stroomversnelling en zoeken een houvast in onszelf, terwijl we meegaan met de stroom van verandering. Waar dit alles heen gaat, weten we vaak nog niet in een vaste vorm te gieten, het is nog niet uitgekristalliseerd. Veel kunnen we samen doen, maar het is ook een individueel proces.

– De spirituele basis heeft in mijzelf een vrijere vorm gekregen. Oude beelden en patronen werden steeds weer herzien en soms naast me neergelegd, om weer verder te gaan met nieuwe inzichten. Zo groei je als mens op je levensweg, steeds dichter naar je eigen kern en ontwikkel je een groter vertrouwen. Zo kunnen we een vrij mens worden, die met respect, ook de ander in zijn waarde laat en verbonden is met al wat is.

Ik nodig u uit om een kijkje te nemen naar mijn Kaarten Galerij.  Hopelijk mag ik u herkenning geven en inspireren op uw levensweg.

Liefs,
Adrienne.